Handboogvereniging de Vrijheid probeert ieder jaar een zogenaamde 3D-wedstrijd te organiseren. Een 3D-wedstrijd is een boogschietwedstrijd waarbij een parcours uitgezet wordt voor de schutters, veelal in bossen of op bijzondere locaties. De schutters dienen dit parcours door te lopen, waarbij zij ondertussen schuimrubberen namaakdieren tegenkomen. Bij ieder dier staat een aantal ‘schietplokken’: posities vanaf waar de schutters op het nepdier mogen schieten. Iedere klasse heeft een eigen schietplok.
De uitdaging van een 3D-wedstrijd is om de dieren in het parcours met zo min mogelijk pijlen te raken. Deze namaakdieren zijn van een speciaal soort schuimrubber dat pijlen goed opvangt, en sommige merken gebruiken zelfs zelfhelend schuimrubber. Een schutter mag per dier 3 pijlen gebruiken om te proberen het dier te raken.
Raakt de eerste pijl, dan krijgt de schutter meer punten dan wanneer de tweede pijl raakt, enzovoort. Extra punten worden toebedeeld wanneer de schutter het dier in de zogeheten ‘killzone’ raakt. De killzone is namelijk de zone waar de vitale organen (hart en longen) van het dier zitten. Raak je een dier in één van deze organen, dan is het sneller dood, en dat is weer beter voor het dier, vandaar de extra punten.

Hieronder vindt u enkele foto’s die gemaakt zijn tijdens de 3D-wedstrijd/familiedag die in 2010 door de Vrijheid georganiseerd werd.

Bekijk het volledige album op Picasa