Op 1 februari 2001 werd handboogvereniging de Vrijheid opgericht. Deze vereniging werd opgericht omdat er in het noorden van Drenthe nog geen handboogvereniging was die ook aangesloten was bij de Nederlandse Handboog Bond, de NHB. De vereniging is indertijd opgericht door Lammert Jager, Jans de Jonge, Petra Jager, Bert Jager (destijds Nederlands Kampioen, nu (2011-2012) Europees Veldkampioen Barebow) en Jasper Harders. Een groot deel van deze mensen zet zich nog steeds actief in voor de vereniging.
In 2001 had de Vrijheid nog geen eigen accomodatie. Geschoten werd er onder een afdakje, in de achtertuin van de familie Jager in Zuidlaren, en op wedstrijden door heel het land natuurlijk.

In 2004 was het ledenaantal van de Vrijheid inmiddels al zo gegroeid dat er naar een eigen accommodatie gekeken moest worden. Deze werd gevonden in het voormalig clubhuis van de duivenvereniging, aan de Hanekamp in Zuidlaren. Dit gebouw is voor een groot deel verbouwd, waarna het door een hele trotse vereniging omgedoopt werd tot “het Adelaarsnest”. Dit clubhuis is twintig bij zes meter en is voorzien van centrale verwarming, een keuken, twee wc’s en een bar. Hier moet bij vermeld worden dat het realiseren van een eigen clubhuis, ons niet gelukt was zonder de hulp van de gemeente Tynaarlo.

In 2011 bestaat de Vrijheid alweer 10 jaar, een heuglijke gebeurtenis die op zaterdag 3 september 2011 uitbundig gevierd is. In en rondom het clubhuis was een aantal oud-Hollandsche spellen opgesteld, er is een ballonwedstrijd gehouden (met groot succes) en de dag werd afgesloten met een heerlijke barbecue.

Inmiddels is aan het huidige clubhuis wel te merken dat het zijn langste tijd gehad heeft. Daarom zijn we al een aantal jaar aan het sparen/zoeken naar een nieuwe accommodatie, in samenwerking met de gemeente Tynaarlo.